Ajankohtaista

Maistiaisia tulevista Maalaismarkkinoiden esiintyjistä

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Heipati hei!

Kevät tuli ja meni, ja kesäkin on vierinyt hurjaa vauhtia eteenpäin ja itse kullakin on varmasti ollut monenlaisia sesonki kiireitä. Kuun vaihteessa tulla tupsahti varmasti usean postilaatikkoon tämän vuoden kyläkirjeemme, joiden muutamien joukossa oli tällä kertaa mukana kuponki ilmaiseen lettuun ja kahviin SU 28.7. klo: 10-14 järjestettäviin maalaismarkkinoihin! Tänä kesänä kannattaa ehdottomasti tulla paikanpäälle, sillä nyt jysäytämme oikein kunnolla ja esiintymään meille tänne Pohjois-Pielavedelle on tulossa Ilja Teppo, sekä Juha Vartiainen!! Joten lämpimästi tervetuloa! (Sateen sattuessa esiintymiset järjestetään sisätiloihin, lisää infoa tapahtumasta tulossa myöhemmin, joten olkaahan kuulolla!)

Kiitokset myös eilisille 8.6. Avoimet kylät -päivään Pohjois-Pielaveden koululla- ja päiväkodilla osallistuneille!

Hyvää alkanutta kesää kaikille toivottaa Pohjois-Pielaveden kyläyhdistys :)

Kyläkirje 2024.
PÄIVITETTY 9.6.2024.

RISTO KIISKINEN POHJOIS-PIELAVEDEN KYLÄT RY:N JOHTOON

Pohjois-Pielaveden Kylät ry:n järjestyksessään 23. vuosikokous pidettiin 12.3.2024 Pohjois-Pielaveden koululla. Kokoukseen osallistui 17 henkilöä ja sen aikana koettiin historian havinaa, kun kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Harri-Pekka Luomi vaihdettiin huomattavasti nuorekkaampaa sukupolvea edustavaan Risto Kiiskiseen.

Uuden puheenjohtajan lisäksi hallituksen muodostavat toimintavuonna 2024 seuraavat henkilöt: Päivi Lukkarinen (varapj.), Markus Siidorow (sihteeri), Harri-Pekka Luomi, Teemu Haimakainen, Terhi Niskanen, Sanna Nousiainen ja Sinikka Saarinen. Varajäseniksi valittiin Arto Pelkonen ja Outi Pietikäinen.

Vuosikokouksessa erityisteemana käsiteltiin Pohjois-Pielaveden kyläkoulun tulevaisuuteen liittyvää selvitystyötä, joka johtuu koulun voimakkaasti alenevasta oppilasennusteesta vuosikymmenen loppua kohti edettäessä. Selvitystyön toteutusta oli kokousväelle esittelemässä vt. kasvun ja oppimisen johtaja Mika Aikkila Pielaveden kunnasta.

Selvitystyön aloittaminen kirvoittikin kylän ja koulun tulevaisuutta hahmottavaa keskustelua kokousväen keskuudessa. Yhteiseksi näkemykseksi muodostui se, että mikäli kylällä halutaan vielä vaikuttaa nykyisiä ennusteita myönteisempiin kehityskulkuihin, on Pohjois-Pielavedellä syytä alkaa kartoittamaan esimerkiksi sellaisia vajaakäytöllä olevia kiinteistöjä, joiden myymistä omistajat voisivat harkita.

Pohjois-Pielaveden Kylät ry ryhtyy selvittämään mahdollisuutta toteuttaa hanke, joka tukisi kyläyhteisöjen ryhtymistä tähän tehtävään konkreettisesti.

 

HALUTAAN MAALLE! -Facebook ryhmässä voit ilmoittaa myytävästä talosta ja tontista maalta tai etsiä sieltä itsellesi mieluista, jos sydämesi halajaa maaseudulle asumaan!

Linkki sivulle: HALUTAAN MAALLE! | Facebook


 

YHTEISÖLLISYYTTÄ JA MAASEUTUA KANNATTELEVAA KYLÄTOIMINTAA VUONNA 2023

Vuosi 2023 oli Pohjois-Pielavedellä aktiivinen ja kumppanuuksia vahvistava kylätoiminnan vuosi.

Vuoden aikana kyläyhdistys oli toteuttamassa joko itse, tai yhteistyökumppanina, monia erilaisia tapahtumia. Pielaveden kunnan 150 -juhlavuoden teematapahtumina toteutettiin Avoimet Kylät Pielavesi-järven ympärillä 10.6., perinteinen Tuuren Sottiisi 22.7. ja Maalaismarkkinat 29.7. yhdistänyt Pohjois-Pielaveden Kyläkulttuuripäivät. Maalaismarkkinoiden erikoisuutena mainittakoon Kiuruveden kaupungin ja Pielaveden kunnan kanssa yhteistyönä toteutettu Nujakointireissu Maalaismarkkinoille -tempaus, jonka tuloksena saatiin nostettua Kiuruvesi-Pielavesi välisen tieosuuden huono kunto laajempaan mediajulkisuuteen.

Hallituksen jäsenten panokset ovat kohdistuneet myös muihin yhteisöllisiin aktiviteetteihin ja tempauksiin kylän alueella, kuten vanhempainyhdistystä, nuorisoseuroja, metsästysseuroja ja tuottajajärjestöä, sekä kyläseudun kahden kirkon ylläpitoa tukevaan toimintaan. Kaksi tapahtumaa, joiden järjestämiseen kyläyhdistys osallistui yhteistyökumppanin roolissa, olivat kyläseudun pohjoispäässä toteutetut Sata Suarta Sulukavassa -laturetki ja Isokoski -hölkkä, vastuullisena toteuttajanaan Voimistelu- ja Urheiluseura Sulkavan Koitto ry.

Vuotta 2023 voisikin sisällöltään luonnehtia oman kylän lisäksi maaseutua laajemminkin kannattelevaksi. Vuoden aikana kyläyhdistys on ollut aktiivisesti mukana Pielaveden kunnan yhdistystoimijoille järjestämissä kehittämisilloissa, sekä kunnan 150 -juhlavuotta 2023 valmistelevissa tapaamisissa. Näiden yhteistyöverkostojen ja tapaamisten kautta on hahmoteltu kylätoiminnalle uusia sisältöjä ja yhteisöllisyyden ylläpidon muotoja maaseudun kylien muutokseen vastaamiseksi.

Kylätoiminnan elinehto on ajassa eläminen ja uudistuminen, niin meillä kuin muuallakin, maaseutukyliin kohdistuvan voimakkaan rakennemuutoksen aikoina. Luontevimmin tämä uudistuminen tapahtuu siten, että kylätoiminnan kannattelujoukkoihin saataisiin joka vuosi aina joku uusi tekijä, joka tuo omilla näkemyksillään tuoreutta yhteisen tekemisen tueksi. Tämä on ehkä se kriittisin tekijä, joka ratkaisee kylätoiminnan tulevaisuuden suunnan Pohjois-Pielavedellä.

Pohjois-Pielaveden tulevaisuusohjelmassa kylän visio muotoillaan seuraavasti:

”Pohjois-Pielavesi on eläviä tarinoita tuottava, kumppanuutta synnyttävä ja yritteliäisyyttä tukeva kyläyhteisö”. Tässäpä meille yhteisen tekemisen osviittaa kohti tulevia vuosia! :)